A valaha írt legjobb gyerekkönyv - Fésűs Éva: Csupafül

..szigorúan a saját, szubjektív véleményem alapján. Fésűs Évát amúgy is nehéz felülmúlni a magyar gyerekirodalomban, mert meséi tele vannak nyelvi leleménnyel, bájjal és a főszereplő számára a helyes utat jelölik ki egy-egy kérdéses helyzetben, de mindezt nagyon szórakoztató, mulatságos és sokszor megható módon. 
 
Fésűs Éva 1926-ban született, gyors-, és gépírói foglalkozása mellett írt meséket. Habár az egész életműve kiemelkedő, ő sosem gondolt arra, hogy író legyen, 8 évesen iskolai fogalmazásában is azt írta, hogy anyuka szeretne lenni, ha felnő. Szerénysége, kedvessége és humora mind átsugárzik az írásain, valódi értékeket közvetít. Első megjelent mesekönyvéből, a Csupafülből rádiójátékot is készítettek, 1958-tól rendszeres külsős munkatársa volt a Magyar Rádiónak és Televíziónak is 
 
Az 1968-as Csupafül kiadást Zsoldos Vera rajzai díszítik, és nekem ez az eredeti kötet áll a legközelebb a szívemhez (később kibővített, átdolgozott, valamint nemrég jubileumi kiadás is megjelent). A kötet 15 mesét tartalmaz amelyekben a fent nevezett nyúlgyerek folyton egyensúlyozni próbál a helyes és a helytelen mezsgyéjén, miközben (sün)barátja, Tüskeböki mindig a jó oldalt képviselve a helyes irányba billenti. A történetek során Csupafül vagy túl kíváncsi, vagy netalántán jót akar, de nem jól, így mindig necces helyzetekbe keveredik. A szereplők nevei tele vannak alliterációval, rímelnek, vagy csak szimplán nagyon viccesek. 
 
Kedvenc történetem, amikor Csupafült az édesanyja (Szürkeanyu) megbízza, hogy két orvosságot vigyen el Üregi néninek és Drágajó Nagypapának, persze a küldetés során a két gyógyszer valahogy felcserélődik (mert "akadt útközben valami jó mulatság"), ezt követően nemkívánatos események sora következik. 
"-Csak a jó meg a rossz nem változik, akármerre fordulunk is el!" - mondja Szürkeanyu Csupafülnek, mikor fény derül a történtekre. Mit mondhatnék? Egyetemes igazság... 
 
Fésűs Éva Néni örökre belopta magát a szívembe Csupafüllel, Aranypofácskával, Mókus Péterrel és még számtalan kedves figurájával, melyek 2019-ben bekövetkezett halála után is örök lámpásai lesznek a jónak, és a szépnek. Én pedig nagyon örülök, hogy egyszer régen váltottam vele pár levelet és kincsként őrzöm azóta is valódi írógéppel írt sorait. Talán majd erről is mesélek egyszer. 
 
A jó mese, mint egy játékos patak vize, mindig az eget tükrözi, akkor is, ha sáros partok között szalad.” Fésűs Éva 
 
Az olvasott példány adatai:
  • Beszerzés helye: Vatera
  • Kiadás: Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest 1968.
  • Illusztrálta: Zsoldos Vera


Megjegyzések