A macik esete a privatizálással - Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát?



Gyerekkoromból úgy emlékszem, hogy a szocialista Magyarországon kiemelkedően sok leporelló mesét adtak ki, persze ez az emlék egyáltalán nem reprezentatív, mert azon a jó szokásunkon alapult, hogy hatalmas autópályákat és karámokat építettünk belőle, ahhoz pedig elég sok példányra volt szükségünk. A formátum persze az én gyerekeim idejében is óriási népszerűségnek örvend, így nem volt kérdés, hogy amikor picik voltak, régi lapozgatókra is vadásztam könyvtárban, interneten.
Nemes Nagy Ágnes Ki ette meg a málnát? című versét nem ismertem, a bájosan eszelős tekintetű medvék rajza adta el magát, amikor beszereztem a példányt a gyerekeimnek. Telitalálat volt, azóta kb. milliószor olvastuk, sőt, iskolai versmondóversenyen sikerre vitték a csemetéim, annyira szuperül elő lehet adni. 
A történet röviden annyi, hogy a két segítőkész medvebocs elmegy málnát szedni, míg az édesanyjuk a házimunkával bajlódik. Minden jól alakul egészen addig, amíg a begyűjtött javaknak lába kél, azt viszont nem árulom el, ki a tettes, a vége természetesen happy end. Nemes Nagy Ágnes rímei most is tökéletesek Kondor Lajos cukin bumfordi rajzai pedig gyerekrajzokra emlékeztetnek.
Egyszerűen imádjuk, mind a mai napig, ebből kinőni sosem lehet, mindig mosolyt csal az arcunkra.
Az elolvasott példány adatai:

  • Beszerzés helye: Vatera
  • Kiadás: Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest 1983.
  • Illusztrálta: Kondor Lajos


Megjegyzések