Menekülés a háború elől - Bársony Ottilia: Hol bujkálsz, Cinege?



Nem mindennapi pöttyös könyv került a kezembe a könyvtárban. Azt hiszem alig-alig akad ilyen speciális műfajú kötet, mint a Hol bujkálsz, Cinege?, hiszen a könyv valós történeten alapul, önéletrajzi ihletésű "lányregény". A II. világháborút gyerekként átélő Otti kis rövid történetekben számol be mindazon eseményekről, melyeket átélt azalatt a másfél év alatt, amíg Pozsony melletti otthonából a szülei Magyarországra küldték. Tették ezt nagyon nehéz szívvel, de a gyermek túlélésének reményében, hiszen Pozsonyt már ekkor megszállták a németek, Magyarországon azonban abban az időben még jobbak voltak az esélyek átvészelni a nehéz időszakot. 
A regényből kiderül, amiről eddig soha nem hallottam, hogy ezeket az anyaországon kívül született, magyar gyökerű gyerekeket "kismagyaroknak" hívták. Az ő szüleik a Tanácsköztársaság megdöntését követően politikai, vagy gazdasági okokból külföldre kényszerült magyarok. A főszereplő kislány esetében pedig még ennél is összetettebb a helyzet, mert ahogyan édesanyja tanította neki és testvéreinek a család identitását:
"A mama székely, a papa szlovák, mi magyarok vagyunk."
 A magyar kormány 1942-ben mintegy 3000 gyermeket ("kismagyart") szállíttatott Magyarországra külhonba szakadt családjától, hogy túlélésükről és oktatásukról gondoskodjon a Gyermekvédő Liga, valamint az egyházi szervezetek segítségével.
A rövid epizódok a kislány kalandjairól nagyon tömörek és spontánok, érezhető rajtuk az, hogy ezek egyfajta visszaemlékezések a legfontosabb eseményekről.
Sajnos közel sem indul és folytatódik jól az anyaországba érkező gyerekek sorsa, mert bőven találkozunk itt éhezéssel, nélkülözéssel, betegséggel, apácai brutalitással a magyarországi állomások során, ugyanis egymás után több helyszínre vitték, vagy osztották el a lehetőségekhez mérten a gyermekeket. Horánytól kezdve Törökbálinton, Pécelen át, Kisvárdára, majd ismét Pécelre vezet Otti útja. Szerencsére a körülményei fokozatosan javulnak és a végére Kisvárdát és Pécelt egészen megszereti.
Miután Magyarországra is betör a fasizmus, és felvillannak az első emlékképek a vészkorszak kezdetéről is, a gyerekeknek menekülniük kell, mert egyre közeledik a front. Végül a történetek teljes happy end-del zárulnak, mert nagyon kalandos módon, de sikerül hazajutniuk a családjukhoz Ligetfaluba.
A Hol bújkálsz, Cinege? cselekménye és karakterei közelebb hozhat minket egy olyan korhoz, melyről tanultunk az iskolában, de nincs személyes kötődésünk hozzá - mégpedig hitelesen, gyermeki szemmel.

Az olvasott példány adatai:

  • Beszerzés helye: Városi Könyvtár
  • Kiadás: Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest 1987.
  • Illusztrálta: Marton Magda

Megjegyzések