Gondolatok a SZOT üdülőben - Szalay Lenke: Könyv a párna alatt

Nem tudom, vajon mennyire ifjúsági regény Szalay Lenke Könyv a párna alatt című kötete, vagy a megírásának idején az volt-e, mert olyan nehéz és mély témákat feszeget, mely inkább felnőtt regénnyé emeli.

Nektek megvan jelenkorunk azon sajnálatos tapasztalata, hogy a kedvezményes wellness hétvégék, akciós utazások mindig csak két főre akciósak, ha 1-2, esetleg 3-4 gyerekkel utaznál, akkor már a gatyádat is ráfizeted a szállásra és szolgáltatásokra? Pontosan így jár ezzel a Vajda házaspár 1957-ben, ahol az édesapa lehetőséget kap mátrai 2 hetes karácsonyi üdülésre a nagyon menő SZOT üdülőben, de a szakszervezet tökéletesen figyelmen kívül hagyja, hogy amúgy két kamasz fia is van, akiknek nem biztosítanak szállást. Mivel a SZOT üdülő ezidőtájt igen nagy kiváltság, ezért kisebb idegösszeomlás és csalódás után Ágota, az édesanya valamilyen köztes megoldás után próbál nézni.

Így alakul ki a helyzet, hogy a házaspár az üdülőben kerül elhelyezésre, a két fiúnak pedig helyi vendéglátó családnál néznek a szülők szállást és kosztot - ami eléggé kalandosra sikerül, ugyanis ahová eredetileg bejelentkeztek, ott felüti a fejét a skarlát, ezért Galyatető összes szóba jöhető falusi vendéglátójánál végigtúráznak, mire sikerül találni egy befogadó családot.

A nagyobbik fiú, Ákos a központi szereplője a regénynek, aki év végi iskolai feladatot kap: fogalmazást írni a karácsonyi szünet legjelentősebb élményeiről. Az üdülés ehhez ideális "anyagot" szolgáltat, miközben Ákos önmagát keresi a felnőttek világában, közben felfedezi annak visszásságait. Ritka részletes társadalmi arcképcsarnokot ismerhetünk meg a SZOT üdülő utazóközönsége körében Ákos szemén keresztül. Szalay Lenke elképesztően jól ábrázol jellemeket, úgy, mint egy profi illusztrátor: sokszor mindössze néhány tollvonást kapunk csupán, de abból az egész ember, vagy embertípus megismerhetővé válik, a karakterek ismerősen köszönnek vissza. Hiába nem éltél az 1950-es évek kommunizmusában, a tabló összes arcával találkoztál már. Közben Ákos mindenkinek ad egy találó "becenevet", amivel még jobban beletrafál a jellemábrázolásba.

A fő történeten, vagyis az üdülőben töltött napokon túl feltárul a regény másik dimenziója is, a múlt bizonyos eseményeié és a családi viszonyrendszeré. Az 1956-os forradalom után egy évvel járunk és soha nem volt még a kezemben olyan regény, ami ennyire közel hozta volna az eseményeket, mint ahogyan Ákos szemén keresztül látjuk. Hiába töredékes, néha nem egyértelmű, sőt, egyenesen zavaros, amit Ákos tapasztal, annyira hiteles és közeli, ahogyan zajlanak az események, ahogyan a fél-értelmiségi, nemesi felmenőkkel és egyszerű munkás szülőkkel rendelkező házaspár lereagálja a helyzetet, ahogyan a politikai következményektől szoronganak, vagy esetleg reménykednek.

Ákos azonban mindent elveszít a forradalom alatt, amely kamaszodó, zűrzavaros világában biztos pont volt: a barátját, akivel utolsó élménye, hogy Kossuth címert festenek, akinek az édesapja neves költő és akik egyik napról a másikra minden szó nélkül emigrálnak az országból... Jól jellemzi az '56-os események zűrzavarát, a politikai-ideológiai káoszt, ahogyan Ákos küzd barátja édesapjának megítélésével, mely egészen másként fest a forradalom előtt, majd egy évvel később. Nincsenek támpontok, nincsenek fogódzkodók. Barátja elvesztése után egy rejtélyes és titkolt családi szálról szóló könyv ad reményt számára a saját értékrendjének megtalálásához, mely talán szintén délibábnak bizonyul.

Háborgó lelkének végül némi enyhülést ad édesapja gyerekkori barátjával történő beszélgetés és édesanyjához történő visszatalálása.

Ákos út-, és értékrend keresése, a felnőtt világ titkainak felfedezése sokszor nehézzé teszik a regény olvasását, mert töredékes gondolatokon, mondatokon keresztül tárul fel minden, ami a fiú fejében kavarog, ugyanakkor ezzel nagyon is valóságossá teszi az olvasmányt.

"A felnőttek titokból szövik az életüket, a gyerekeiktől meg bizalmat és őszinteséget várnak."

Az olvasott példány adatai:
  • Beszerzés helye: Városi Könyvtár
  • Kiadás: Móra Ferenc Könyvkiadó Budapest 1980.
  • Illusztrálta: Eleőd Kinga


Megjegyzések