Egy tökéletes karácsonyi ajándék - Nagy Franciska: Macska a zongorában


Sajnos régen írtam a blogra, viszont számos könyvet elolvastam időközben, ezekről igyekszem pótolni a beszámolókat.

Kezdem is a legfrissebb könyvélménnyel, Nagy Franciska Macska a zongorában című "pöttyös" kötetével, melyet a kislányomnak vettem karácsonyra, ugyanis amellett, hogy zeneiskolás, mostanában macska rajongó és szakértő, így a cím adta magát, hogy a karácsonyfa alá kerüljön. Mivel azonban ő nyár óta átnyargalt az egerekre és a Rumini sorozatot falja egymás után, gyorsan kölcsönvettem tőle.
Rég olvastam ennyire jó ifjúsági regényt mostanában, nagyon nagy kedvenc lett! Az írónőt nem ismertem, ezért utánanéztem és világossá vált az életpályája alapján, hogy a történet erősen életrajzi. Nagy Franciska édesapja bútorasztalos, édesanyja énekes volt és 3 testvérével Dél-Dunántúlon éltek, pont, mint a Fábiusz család, először Dencsházán, majd Ócsárdon és végül Pécsen, ezt az útvonalat pedig bizony egy Alajos nevű háborús sérült zongora és a kisebbik kislány, Gigi abszolút hallása miatt járják be, miközben a második világháborút követően mindenki boldogulni próbál - ők is nehezen, de leleményességük, optimizmusuk sok nehézségen átsegíti őket.
Az egész regényben ott van a korszak számos kihívása, nyomorúsága (a lebombázott Budapestről menekül a család vidékre), mégis elképesztően optimista hangulata van a történetnek, a családfő és felesége szorgalmának, jóindulatának köszönhetően. A gyerekek mindennapjait számos háziállat teszi izgalmassá, no és a váratlan meglepetésként a családhoz csatlakozó zongora, mely későbbi életüket nagyban meghatározza. Az egész regényen végivonul egyfajta nyelvi ötletesség és humor, mely Fésűs Éva írásaiban jelenik meg magas színvonalon eddigi tapasztalataim alapján. A négy gyerek közül eleve három nem az eredeti nevén jelenik meg, hanem valamilyen mókás történés után rájuk ragad a Susulyka, a nagy Tintaivó és a Menyétke elnevezés. Csak Gigi marad Gigi, de az állatok is beszédes neveket kapnak, mint Tuba, a tehén, és Röfcsi a kismalac.
Fontos még kiemelni a társadalmi környezetből felvillantott rövid epizódokat a Fábiusz család életében, ahol a kapcsolatokat a kölcsönös segítségnyújtás és jószándék jellemzi. A nehéz gazdasági helyzetben pedig általános fizetési módszer a barter üzlet: a zongorajavító szakember két motorkerékpár gyertyáért és egy egerésző cicáért javítja meg az Alajost...
Nem lövöm le a regény végét, amely szomorúságot de reményt egyaránt hordoz, tökéletes lezárása a hétköznapias és mégis rendkívüli cselekménynek.
Egyszerűen szívmelengető volt olvasni.
Az olvasott példány adatai:

  • Beszerzés helye: Vatera
  • Kiadás: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Budapest 1988.
  • Illusztrálta: Somorjai Éva

Megjegyzések